Hogyan segíthet a jóga a mizofóniásoknak?

Mizofónia

Az emberek körülbelül 20%-ából bizonyos hangok indokolatlanul erős negatív érzelmeket, jellemzően dühöt vagy undort váltanak ki. A kutatók ezt az állapotot mizofóniának nevezik.

A mizofóniás reakciót jellemzően ismétlődő hangok idézik elő. Ezek főként evéssel és légzéssel kapcsolatosak (rágás, csámcsogás, szipogás, horkolás), de van, akit például a cipőkopogás zavar.

A mizofóniások a düh és undor megjelenése mellett általános szorongásról és fiziológiai stresszreakcióról is beszámolnak. A legtöbb esetben fizikai reakciók is megfigyelhetők, amikor a test különféle izmai összehúzódnak, például ökölbe szorul a kéz.

Terápiás lehetőségek

Noha rengeteg embert érint, főleg, ha a családtagokat és a tágabb környezetet is nézzük, a mizofónia a kutatók csak egy maroknyi csoportját foglalkoztatja.

Kezelésére a mai napig nincsen hosszú távon is bizonyíthatóan működő módszer, sőt, még azt sem tudjuk pontosan, hogy mitől alakul ki. A kutatók egy része szerint a jelenséget a limbikus rendszer rendellenes működése okozza (az agyban található központ, amely az érzelmekért felel), mások szerint viszont kondicionált reflexről van szó, ami az agy tipikus működésének és a környezeti tapasztalatoknak a következménye.

A jóga segíthet

Már régóta gyakoroltam meditációt és a jóga más elemeit, amikor rábukkantam egy cikkre a Psychology Today-en, és saját magam mizofóniával diagnosztizáltam. Ekkor éreztem meg igazán, hogy a jóga milyen óriási változást hozott az életemben.

Adta magát, hogy a főiskolai szakdolgozatomhoz is ezt a témát válasszam: megvizsgáltam, hogy a nyolcfokú jóga egyes elemei hogyan segíthetnek a mizofóniásoknak. Minden elérhető, hiteles tanulmányt feldolgoztam, és arra jutottam, hogy a jóga minden egyes eleme segít, ezeket együtt használva pedig erősítik is egymás hatásait:

  • A jáma és a nijáma alapelvek (a jógi magatartására vonatkozó szabályok) követése segít, hogy közelebb kerüljünk a békével teli állapothoz. A mizofóniások számára fontos, hogy kerüljék a túlingerlődést, így a békével teli állapot csökkenti a tünetek megjelenését.
  • Az ászanák (testhelyzetek) speciális kombinációjának gyakorlása oldja a napi szinten keletkező és a mélyen lévő feszültségeket, így csökken az általános szorongás.
  • A pránájáma (légzőgyakorlatok) és a dháraná (koncentráció) lecsendesítik az elmét, és segítik a tudat fókuszált állapotának elérését. A mizofóniások gyakran használják a figyelem elterelését megküzdési stratégiaként, amihez a koncentráció gyakorlása nagyon hasznos eszköz.
  • A pratjáhára (érzékek visszavonása) jógikus mélyrelaxációval még kezdő szinten is elérhető. A relaxáció egy speciális típusa oldja a tudatban mélyen rögzült lenyomatokat, és segít ellazítani a test izmait. Megszüntetheti a negatív érzelmeket, csökkenti az általános szorongást, és segít megelőzni a mizofóniás fizikai reflex megjelenését.
  • A dhjána (meditáció) gyakorlatok és a szamádhi (teljes lelki elmerülés) szintén békével teli állapotot idéznek elő. Ebben az állapotban megszűnik minden szenvedés.

Rendszeres gyakorlás

A jóga nem szüntette meg a mizofóniámat, de rendszeres gyakorlással a tünetek olyan mértékben csökkennek, hogy semmilyen jelentős hatása nincs az életemre. Előfordul, hogy elmarad a gyakorlásom, ilyenkor a tünetek kezdenek felerősödni. Emiatt szerencsésnek érzem magam, mert sokszor éppen a mizofóniám az, ami visszaterel a jóga csodálatos ösvényére.

Milyen tudományos bizonyíték van arra, hogy a jóga tényleg működik?

A teljes folyamat terápiás hatásait a mizofónia kezelésében tudomásom szerint elméleti szinten sem vizsgálta senki rajtam kívül, így sajnos még nincsen tudományos bizonyíték arra, hogy a jóga minden mizofóniás számára hatékony lenne.

A jóga két elemével, a testmozgással és a relaxációval kapcsolatban születtek pozitív eredmények, ám ezeket a kutatók más módszerek (kognitív viselkedésterápia és  ellenkondicionáló kezelés) részeként alkalmazták.

Reménykedem abban, hogy idővel tudományos bizonyítékok is születnek majd. Mivel a jógának számos pozitív hatása van, mindenképp érdemes kipróbálni.

Ha szeretnéd kipróbálni a MisoYogát, írj emailt a namaste@jogakingaval.hu címre, és értesítelek, amint új tanfolyam vagy csoport indul.