Probléma és megoldás

Fotó: Hamarics Fatima

“A válasz a jóga. Kit érdekel a kérdés?”

Volt már, hogy egy problémát nagyon különlegesen, csak rád jellemző módon oldottál meg?

19 évesen, érettségi után bekerültem a pszichiátriára, zárt osztályra, anorexia nervosa diagnózissal. Nem lefogyni, hanem elfogyni akartam. Semmiben nem találtam értelmet. Fogalmam sem volt, mit szeretnék csinálni, azt sem tudtam, ki vagyok és mire vágyom. Feldolgozatlan traumák sora és aktuális konfliktusok kavarogtak bennem. Semmi nem tudott lemenni a torkomon, ami már a gyomromban volt, azt sem tudtam megemészteni. A zárt osztályon egy látszólag ennél is kötöttebb helyzetben találtam magam.

Rácsok az ablakon, kapun kívülre nem lehet menni. Borotva felejtős, lábam egy jeti lába. Látogatási idő. Mégis ki lenne kíváncsi rám? Olyan emberekkel vagyok összezárva, akiket nem én választottam. Szenvedélybetegek és őrültek. Behoznak egy skót hippit.

Imádtam hallgatni. Nem is azt, amit mondott, hanem ahogy mondta, olyan ízesen. És eszembe jutott, hogy van nekem egy Shakespeare szonettes kötetem, szerveztem hát egy teadélutánt. Verseket olvastunk. A skót angolul, én magyarul. Az őrültek normálisak lettek, a szenvedélybetegek pedig az élet komplexitására valid választ adó, boldogságra vágyó és szenvedéstől menekülő emberek. Olyanok, mint bárki más.

Azt hiszem, nekem eddig ez volt a legkülönlegesebb megoldásom. Cselekvés, kapcsolódás, tanítás. Ezt persze akkor még nem láttam ilyen tisztán, a tanítást nagyon sokáig próbáltam messziről elkerülni.

Mi a gond?

Vajon felismered a problémát?
Meg tudod mondani, mi az oka?
Milyen megoldásaid vannak?

Van, hogy a problémára reflektor világít rá, mégsem látod meg, annyira meglapul. Sokszor csak később derül ki, hogy teljesen más a probléma oka, mint amin már jó ideje pörgeted magad. Olyan is van, hogy nemhogy nem a leghatékonyabb megoldást választod, egyenesen kontraproduktív a megküzdési módszered, amivel mélyebbre viszed magad a zsákutcába, sőt, lököd magad a szakadék felé. Vagy hát te nem, én elég sokszor csinálom ezt.

Nincsenek instant megoldások

Összegyűjtöttem azokat a módszereket, amik nekem eddig jól működtek. Amikkel ráláttam a problémákra, kikeveredtem a zsákutcából vagy visszafordultam a szakadék széléről. Amik segítettek az életet választani.

 1. Kapcsolódás
  Kapcsolatokban sérülünk és kapcsolatokban gyógyulunk. A gyógyító kapcsolatok nélkülözhetetlenek. Bárkivel kapcsolódhatsz: család, barátok, terapeuta, coach, természet, univerzum, növény, állat, Isten. Gyógyulni fogsz, mert a tükrükben önmagaddal is kapcsolódsz.

 2. Mozgás
  Bakonyi Panni mondta: “Mozdul a test, mozdul a lélek.” Ez lehet jóga ászanázás, de pont annyira segíthet az úszás, kosarazás, tenisz, tánc. Tényleg, bármi, amiben megmozdítod a tested és elindul az áramlás.

 3. Meditáció
  Számomra a legszebben az Eredeti Fény Zen Közösségben fogalmazzák meg: tiszta, tükörszerű tudat. Ebben az állapotban a tested mozdulatlan. Amit érzékelsz, az a végtelen tér és idő. A problémákra messzebbről, tisztábban és más perspektívákból láthatsz rá, más összefüggéseket fedezhetsz fel.

 4. Alvás, relaxáció
  Néha elegendő egy kiadós pihenés, csak egy kicsit elengedni a problémát ahhoz, hogy utána mozgósítsd a belső erőforrásaid és rálelj a számodra legjobb megoldásra.

 5. Légzés
  A légzés a kapcsolat a tested és az elméd között. Tudatos légzéssel megnyugtathatod az idegrendszered, kihozhatod magad a küzdő állapotból (amikor előbb ütsz, aztán kérdezel).

 6. Tanulás
  Segíthet, ha körbejárod a problémát. Ahogy gyűjtöd az ismereteket, a megoldás úgy válik egyre megragadhatóbbá. Arra is rájöhetsz, hogy egyáltalán nem vagy egyedül, ötleteket kaphatsz másoktól, ők hogyan oldották meg. Tanulhatsz valakitől személyesen, olvashatsz könyveket, nézhetsz videókat. Mindegy, mi a formátum vagy platform, akitől tanulsz valamit, azzal kapcsolódni is fogsz.

 7. Gyakorlás
  A jóga azt tanítja, hogy gyakorolj. És amit gyakorolsz, abban egyre jobb és jobb leszel. Abban viszont nem hiszek, hogy fake it until you make it, azaz, játszd el, hogy tudod, amíg végül tudni is fogod. Szerintem inkább játszódj és ne eljátssz. Semmit nem kell tökéletesen csinálni. Csak csináld. Ott és akkor, ahol és amikor éppen most vagy.

 8. Befelé figyelés
  Nekem sokszor segít a probléma érzékelésében, amikor kijövök a fejemből és megfigyelem, milyen érzetek vannak a testemben. Minden jógaórán gyakoroljuk, ez nem véletlen. A tested nagyon sok információt ad és a testérzetek figyelése segít abban is, hogy megéld az érzéseid. Akár dagonyázni is jogod van. Amíg kell, amíg jólesik. Ez a te életed.

 9. Elfogadás
  A változás elfogadása. Elmúlik. Leginkább meditációban figyelheted meg és akkor, amikor a testérzeteid figyeled. Ahogy Feldmár mondja, “Még a viszketés sem tart örökké.”

 10. Segítségkérés
  Ér segítséget kérni. Munkahelyen például ez alap kellene, hogy legyen. Ha egyedül nem megy, nem tudod megoldani, kérhetsz segítséget.

+1 Átkeretezés
Ebben nagyon sokat segít a meditáció, a csavaró mozdulatok, fordított pózok. Amikor másik perspektívából nézel rá a dolgokra. Egy klassz kirándulás is segít, a hegy tetejéről látod az egész tájat. Pont így láthatod meg a belső tájad és a külső tájat, a kontextust is, amiben a probléma felmerül.

Végül bármilyen módszert választasz, szerintem a lényeg a gyakorlás. Nem kell, hogy tökéletesen csináld. Nem kell, hogy minden problémát felismerj és minden problémára tökéletes válaszod legyen. Nincs is tökéletes válasz. Éppen attól vagy különleges és egyedi, hogy saját kérdéseid vannak és saját szeretni, átölelni való megoldásaid.