Hogyan lettem jógaoktató?

A jógát először azt hiszem, 2001-ben próbáltam. Amire emlékszem, hogy egy hűvös tornateremben rohangáltunk körbe-körbe, így melegedtünk fel. Akkoriban talán nem is voltak jógaszőnyegek, és a folytatástól végül nem is a hideg matractalanság, hanem az oroszlán póz furcsasága tántorított el. A következő lépésre 8 évet kellett várnom.

David Lynch és a meditáció

Imádom David Lynch munkáját. Elolvastam a Hogyan fogjunk nagy halat című könyvét, amitől online marketingesként a kreativitásom kivirágzását reméltem. A könyv a Transzcendentális meditációhoz vezetett.

2009. február 6-án (ezt már felírtam) végeztem a tanfolyamon, és elkezdtem rendszeresen meditálni. Sokkal jobban éreztem magam, és minden területen egy picit fejlődtem. Hogyan kerültem ismét a jógaterembe?

Függőség és megújulás

Ciki, nem ciki, de az elektromos cigarettának is köszönhetem a jógát. Mindenkinek van valami függősége, én sem vagyok kivétel, ilyen ez az anyagi világ. 2011 augusztusában úgy döntöttem, kipróbálom az ecigit, hátha le tudok szokni a dohányzásról. Adtam neki 30 napot, bár kutatások szerint 21 nap elegendő ahhoz, hogy egy cselekvés szokássá váljon. 20 nap alatt sikerült is teljesen átszoknom. Elkezdtem érezni az illatokat és ízeket, de ami a jóga szempontjából fontosabb, újra kaptam levegőt. És nagyon-nagyon hiányzott a mozgás.

Gyakorlás mindenhol

Elmentem stúdióba, Dávid Lídia dinamikus órájára. Ezután felgyorsultak az események, jött a gerilla jóga, ahol sok-sok irányzatot kipróbálhattam, ráadásul a szabadban, közben pedig otthon is rendszeresen gyakoroltam, főként Napüdvözleteket. Majd kerestem egy tanfolyamot, hogy megtanuljam az alapokat az otthoni gyakorláshoz, és éppen Karuná csoportjában találtam magam, a Bhaktin. Az ő kedvessége és segítőkészsége ösztönzött arra, hogy ugyanitt elkezdjem a Jógamester szakot.

A főiskolán

4 év múlva kezemben a diploma, Jógamester lettem!

Nem gondoltam, hogy valaha tanítani fogok, mert mindig féltem sok ember előtt beszélni. A gyakorlati órákon viszont tanítanunk kellett. Nem volt könnyű, és semmilyen tapasztalatom nem volt benne. Megkérdeztem az ismerőseimet, gyakorolhatnék-e velük.

Így indult az első jógacsoport 🙂 Ezután a vizsgákat már sokkal könnyebben vettem, és hamar beleszerettem az oktatásba. Igazából nem nehéz beleszeretni, mert látod, ahogyan hétről-hétre fejlődnek a gyakorlók, látod, ahogy a gyakorlás hatására kisimul az arcuk. És beszélni sem nehéz, mert az egész nem rólad, hanem róluk szól. Nagyon inspiráló, érzed, hogy hozzáteszel valamit az életükhöz, ha csak heti másfél órát, amikor törődést kapnak és magukkal foglalkozhatnak, mozoghatnak, kikapcsolódhatnak, feltöltődhetnek, akkor minden perc megérte.

Stúdiókban

Fotó: Mantra Jóga

Óriási lépés az otthoni, megszokott, családias környezet után. Nagyon hálás vagyok, hogy két csodálatos stúdióban, a Mantrában és a Tulasiban is kaptam lehetőséget.

Az oktatás mellett tanfolyamokon és workshopokon méyítem a tapasztalataimat. Minden egyes nap új alkalom arra, hogy tovább fejlődjek, és ezt másokkal is megosszam.

Hogyan tovább?

Terveim

Tervezek videókat, hanganyagokat készíteni. Szeretnék mindenkit inspirálni arra, hogy kipróbálja, és az élete részévé váljon a jóga 🙂