Kezdő senior jóga

Kis csoportos, egészségmegőrző jóga 50 év felettieknek
Létszám: maximum 6 fő
Csütörtök 15:00-16:15
1077 Budapest, Rottenbiller u. 34. I/7.

Mire jó a senior jóga?

Segít, hogy megőrizd az egészséged és a mozgásod szabadságát.

A tested átmozgatásával egészségesen tarthatod a gerinced, ízületeid, csontjaid, izmaid, vérkeringésed, emésztésed és anyagcseréd.

✓ Nyújtó és lazító gyakorlatokkal rugalmasan tarthatod az izmaid, az egyensúlyozó és erősítő gyakorlatok a stabilitásban segítenek.

A mozgás segíti a nyirokkeringést is, így hozzájárul az immunrendszered megfelelő működéséhez és segít a testedből elvezetni a pangó vizesedéseket.

A légzőgyakorlatok hozzájárulnak ahhoz, hogy megőrizd a légzőszerveid egészségét, tüdőd, légzőizmaid erejét és rugalmasságát.

Általában a mozgás, de különösen a koncentrációs és két agyféltekét összehangoló gyakorlatok az idegrendszeredre is szuper hatással vannak, segítik a jó memóriád megőrzését és csökkentik a stresszt.

Van, akinek fontos, hogy meghitt, nyugodt környezetben, minőségi időt töltsön másokkal.

Senior jóga
Fotó: Lányi Wera, Senior jógaoktatóképzés vizsga, Elevenyoga Stúdió

Mit csinálunk a senior jógaórán?

 1. Ráhangolódunk a gyakorlásra. Megfigyeljük a légzésünket és azt, hogy milyen érzetek vannak a testünkben. Ha tudod, hogy éppen hogy érzed magad, segít neked abban, hogy felfedezd, mire van szükséged, és a gyakorlás során is figyelni tudj tested jelzéseire, ennek megfelelően, biztonságosan gyakorolj. Lehet, hogy végzünk könnyebb légzőgyakorlatot, pl. teljes jógalégzést, ami javítja a keringést, és mivel megnyugtatja az idegrendszered, enyhíti az esetleges fájdalmakat. Lehet, hogy végzünk szemjógagyakorlatot, amivel nemcsak a szemmozgató izmaid stimulálod, hanem mentálisan is segít kinyitni a teret, messzebbre tekinteni.

 2. Átmozgatjuk a nyakunkat, a gerincünket minden irányban. A gerinced a tartóoszlopod. A mozgás segít megtartani vagy visszanyerni a gerinced egészséges görbületeit és teret csinál a csigolyáid között. A tápanyagok a mozgatással jutnak el mindenhová, ahol szükség van rájuk. Mindez nagyon fontos a gerinced egészségének megőrzésében.

 3. Átmozgatjuk a főbb ízületeinket, bokáinkat, térdeinket, csípőnket, csuklóinkat, vállainkat. Az emberi testet Isten vagy az evolúció mozgásra teremtette. Az ízületeknek jellemzően nincsen saját keringésük, mozgással segítesz abban, hogy a tápanyagok mindenhová eljussanak, így tudod megőrizni egészséges működésüket. Lehet, hogy végzünk idegrendszer-simogató gyakorlatokat is, amik kifejezetten az idegrendszer és az egyes testtájak közötti érző és mozgató információk megfelelő áramlását segítik.

 4. Végzünk néhány egyensúlygyakorlatot. Lehet, tapasztaltad, hogy az egyensúlyod már nem olyan, mint korábban, ez teljesen természetes, a kor előrehaladtával járó változás. Az egyensúlygyakorlatok pont ebben segítenek, csökkentik az elesés kockázatát, hiszen, ha az idegrendszered gyakorolja a kibillenést, akkor éles helyzetben gyorsabban fogja aktiválni azokat az izmaid, amik az egyensúlyod megtartásához szükségesek. Az idegrendszer abban jó, amit gyakorol. Az egyensúlygyakorlatokhoz támaszkodhatsz falnál, ha úgy érzed biztonságosnak, a gyakorlat pozitív hatása ettől nem változik.

 5. Végzünk néhány erősítő jóga pózt és más gyakorlatokat. Lehetnek itt dinamikusabb, légzéssel összehangolt, áramló mozgások vagy statikus pózok, amelyek célja a fizikai erőnlét megtartása, állóképesség növelése. Gyakorolhatunk álló és kéztámaszos pózokat, dolgozhatunk a hasizmainkon. Rendszeresen végzünk vénás tornát is, ami elősegíti a vénákban a megfelelő áramlást, így enyhíti a visszér tüneteit. Gyakran végzünk külön gátizomtornát.

 6. Levezetjük a gyakorlást nyújtó mozdulatokkal, testarttásokkal, általában előrehajlással, oldalra hajlással, hátrahajlással, gerinccsavarással, csípő átmozgatással. Végezhetünk valamilyen körülményekhez illő légzőgyakorlatot, zümmögő méhecske légzést, csatornatisztító légzést, nyáron esetleg hűtő légzést. Így amellett, hogy segíted az oxigén áramlását, a tested és az elméd felkészíted a relaxációra. Van, aki azért szereti a légzőgyakorlatokat, mert új és mókás dolgokat mutathat az unokáinak. A fordított testhelyzetek számtalan jótékony hatásuk mellett segítenek a test és az elme fiatalon tartásában, így végezhetünk itt könnyített fordított pózokat is, általában valamilyen segédeszközzel (hengerpárna, fal).

 7. Háton fekve relaxálunk. A relaxáció segít beépíteni a gyakorlásod pozitív hatásait. Megpihen a tested és megpihen az elméd, hogy utána újult erővel folytathasd a napod.

 8. A pihenés után háromszor elzengetjük az OM mantrát, így lelki szinten is feltöltődhetsz. A mantrázáshoz csatlakozhatsz, vagy csendben hallgathatod.

 9. Van, aki marad még egy rövid, teázós beszélgetésre. Ha vannak kérdéseid, pl. az otthoni gyakorlásoddal kapcsolatban, itt felteheted, de bármi másról is beszélgethetünk, ami éppen foglalkoztat. Vagy ülhetsz csendben is. Ha inkább egyedül lennél, nyugodtan hagyd ki ezt a részt, nem kérdezem meg, hová sietsz 🙂

   

„Idős vagyok, de a szívemben örökké fiatal. Legbelül sosem változik a korunk. Tudd, hogy a tökéletes korban vagy. Minden egyes évünk különleges és értékes, mert csak egyetlenegyszer élhetjük át. Ne bánkódj azon, hogy idősödsz, mert ez egy olyan kiváltság, ami nem mindenkinek adatik meg.” Richard Gere

„A posztmenopauzális nők gyakran sokkal jobban összhangba kerülnek a belső erejükkel és intuitív érzéseikkel, mint korábbi életük során. Mivel már nincsenek kiszolgáltatva a folyamatosan változó hormonok kényének-kedvének, több energiájuk marad életük spirituális, kreatív és szociális aspektusaira. A nők egyre inkább felfigyelnek az idősebb nők társadalomban betöltött szerepére, és egyre nyilvánvalóbb, hogy a tapasztalt és érett nőkre globális kultúránk minden területén nagy szükség van.” Bobby Clennell

 

Szeretnéd kipróbálni?

Várlak sok szeretettel! Az órarendet, árakat és egyéb tudnivalókat az Órarend oldalon találod.

Bejelentkezéshez kattints a gombra, és töltsd ki a rövid űrlapot!