Hogyan kezdd el a jógát?

Ebben a cikkben arról olvashatsz, hogyan, milyen úton érdemes nekivágni a jógázásnak.

Az első lépés, hogy eldöntsd, mi a célod és felmérd, hol tartasz most.

1. Ha a testi vagy mentális egészség a célod

Ez az egyszerűbb 🙂 Van jogaóktató ismerősöd? Kérdezd meg, hol és milyen stílusban tanít! Ha neked való, menj el hozzá, próbáld ki, ha nem, akkor biztosan ajánl majd neked lehetőségeket. Van a közeledben egy stúdió? Nézd meg az órarendet, olvasd el, milyen jógatípusokat gyakorolhatsz. Ha nem tudsz választani, kérj segítséget a stúdió vezetőjétől vagy az oktatótól. Örömmel válaszolnak Neked! 🙂

2. Amikor az élet nagy kérdéseire keresed a választ

2017. november 6. Amber, India

Ha olyan kérdések foglalkoztatnak, hogy miért vagyunk ezen a világon, mi az emberi élet célja, hogyan keletkezett a világ, ki Isten és milyen a kapcsolatod Vele, akkor érdemes kiválasztani egy tradíciót, végezni a hagyomány gyakorlatait, olvasni írásokat, hallgatni magyarázatokat.

Nem könnyű eldönteni, melyik út lesz a neked való, de kezdj el érdeklődni, olvasni, vegyél pár könyvet a témában.

Legyél körültekintő! Egy kedves jógagyakorló barátom mondta: “Ha azt érzed, hogy a guruhoz kerülsz közelebb, akkor hagyd el, ha viszont magadhoz, akkor kövesd!” Sok tanító épített kultuszt, rengeteg botrányról is olvashatsz. Vedd figyelembe, hogy az indiai kultúra különbözik az európaitól, mások a szokások, és az is előfordul, hogy másképp bánnak a nőkkel.

Hol lelhetsz tanítóra?

Rendszeresen szerveznek konferenciákat (pl. Létkérdés Konferencia) és fesztiválokat Budapesten, ez mindig remek alkalom, hogy személyesen is találkozz a tanítókkal. Ha alkalmad nyílik rá, tegyél fel kérdéseket!

Nézhetsz előadásokat is, néhány klassz lejátszási lista:

JógaKonferencia 2019
Téma: A jóga ősi tudása a modern korban (a mantra ereje, jógaterápia, a jóga társadalmi hasznossága.

YogaFest Budapest 2019

JógaKonferencia 2018
Téma: a meditáció szerepe és megközelítései a jógairányzatokban. Hogyan kerülhetők el a veszélyek a jóga gyakorlása során? Alapelvek, szabályok.

YogaFest Budapest 2018

JógaKonferencia 2017
Téma: a jóga és az eljövendő generáció.

Tradicionális Jógaiskolák Fesztiválja 2017

A tanító kiválasztása mindig egy folyamat, van, hogy rövid, van, hogy hosszú. Amikor felkészültél rá, a legvalószínűbb, hogy a tanító talál rád 🙂 Addig pedig érdemes szorgalmasan gyakorolni és keresgélni. És persze megnézheted ezt a filmet is inspirációnak: Guru – fikciós dokumentumfilm

Örömteli gyakorlást kívánok! Namaste!