Önismeret – pihenés, feltöltődés

Idegrendszeri állapotok és a női ciklus

Pihenés
Fotó: Unsplash

Pihenned kéne – mondják. Vagy tudod te magadtól is. De hogyan?

Nem mindegy, mitől vagy fáradt, és mi az, ami felé mész, ha így vagy úgy folytatod.

A 20 önismereti kérdés és válasz c. könyv szuper inspiráció a Vinyasa Flow stílusú jógaórákhoz. A heti téma a pihenés. Egy-egy órára úgy szoktam készülni, hogy előtte érlelgetem magamban, és ha megvan a koncepció, akkor napokig gyakorlom, ezért mindig olyan témát választok, amivel én is dolgozni szeretnék. Feltettem magamnak fontos kérdéseket:

Kell egyáltalán pihenni? Mi jelenti számomra a pihenést? Miből tudom, ha pihenésre van szükségem? Aktív vagy passzív pihenés? Miért van szükségem célokra? Mi történne, ha unatkoznék? Akkor is elég jó vagyok, ha nem csinálok semmit? – Szinte biztos, hogy mások más kérdéseket tennének fel. Lehet ezt egyáltalán általánosítani?

Nem és igen. Arra biztatlak, hogy a pihenéssel kapcsolatban és más önismereti témában kérdezz magadtól. Akkor is, ha nehéz. Mert csak így ismerheted meg, valójában mire van szükséged. És mert így megtapasztalhatod, hogy az irányítás sokkal többször van a saját kezedben, mint gondolnád.

Idegrendszeri állapotok

Bakonyi Panni Jóga és idegrendszer workshopján négy fő állapotról beszélt:

  1. Flow: áramlás. Amikor derűs nyugalmat és békét érzel, könnyen kapcsolódsz másokhoz és magadhoz.
  2. Fight: harc. Túlpörögsz, de küzdeni akarsz tovább, amíg csak bírod.
  3. Flight: menekülés. Elfáradtál, érzed, hogy fogynak a tartalékaid. Talán szorongsz is, nem éred utol magad a feladatokkal.
  4. Freeze: lefagyás. Hullafáradt vagy és talán szomorú, vagy nem érzel semmit. Semmi sem motivál, legszívesebben egy sarokban kuckóznál, de lehet, ez sem jó, mert akkor magaddal kéne lenned.

A továbbiakban ebből a négy idegrendszeri állapotból indulok ki.

A nap során mindannyian végigmegyünk rajtuk, akár többször is, különböző sebességgel. Ciklikusan váltakoznak. Még a freeze is normális, például, amikor alszol. Nőként pedig a ciklusod során is megfigyelheted, mikor, melyik álllapot dominál. De miért fontos ez?

Mert ha napokig vagy akár hetekig egyáltalán nincs flow érzésed, és a ciklusod sem indokolja, hogy leharapd valaki fejét vagy magadba gubózva feküdj a kanapén, miközben palacsintát eszel (amit rendeltél) és üres tekintettel bámulod a Netflixet vagy céltalanul Facebook feedet pörgetsz, akkor biztos lehetsz abban, hogy pihenned és töltődnöd kell. Ami már egyáltalán nem biztos, hogy leakaszthatsz két hét szabit, hogy elutazz álmaid vakációjára. Mentségnek mondjuk mindig ott az időjárás-jelentés a frontokkal 🙂

Komolyra fordítva, ahhoz, hogy tudd, milyen típusú pihenésre van szükséged, először fel kell ismerned, melyik idegrendszeri állapotban vagy. Flow-ban találkozhatsz barátokkal, fightban érdemes kiengedned a gőzt, flightban előhívni magadból a harcost, freeze-ben pedig megtapasztalni, hogy van benned élet. És fordítva. Fightban tuti nem fog működni a passzív pihenés, hiába mondják neked, hogy állítsd le magad. Ha pedig végre megadatik az álomvakáció, és tudod, hogy az elmúlt pár hónapot végigpörögted, a semmittevő üzemmódba kerülést felgyorsíthatod, ha előtte kiadod magadból a feszkót, hogy egyensúlyba kerülj.

És a jóga egyik fontos célja éppen az egyensúly visszaállítása, új egyensúly megteremtése. A legtöbb jógaórán megtapasztalhatod a négy idegrendszeri állapotot, hogy végül megteremtsd magadnak ezt az új egyensúlyt.

A következő részben leírom a megfigyeléseimet azért, hogy te is megfigyelhesd magad, és a számodra megfelelő pihenést válaszd. Személyes lesz, de azt gondolom, hogy a példák segíthetnek a felfedezésben.

Ha most kezdtél jógázni, vagy nem ismered az említett tradíciókat, nyugodtan keress rá, vagy hagyd figyelmen kívül azt, ami számodra ismeretlen.

Flow

Ilyenkor könnyen tudok meditálni, kirándulni, olvasni, jó érzés úszni, kapcsolódni, és bármi jöhet, amitől fejlődöm és örömmel tölt el. Tehetek azért, hogy amennyit csak lehet, flow-ban legyek. És hogy ezt igazán megéljem. Kell némi önfegyelem ahhoz, hogy ne kerüljek át kanapé-üzemmódba, ne gondoljam, hogy ez a világ a világok legjobbika, nélkülem is jól elboldogul, én pedig mindent tudok már, amit tudnom kell. Hogy minden nap meditáljak, átmozgassam a testem, kapcsolódjak. Fontos, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül ki tudjam mondani, remekül érzem magam. És a másik véglet, ilyenkor különösen fontos arra figyelni, hogy ne vállaljak túl sokat. Tudatosítani a határaimat.

Ez az érzés tipikusan a ciklusom első felében (menzesz után, ovuláció előtt) van, amikor emelkedik az ösztrogénszint. Ha ilyenkor túlvállalom magam, könnyen átbillenek fightba, onnan meg egy tyúklépés a flight. És a ciklus második felében (ovuláció után, menstruáció előtt) törhetem a fejem, hogyan is gondolhattam, hogy az életembe ennyi minden belefér.

A ciklus első felében emiatt a stabilitást keresem. Bemelegítés és Napüdvözlet után a Sivananda-sorozatot gyakorlom, fejenállással kezdek, és onnan haladok lefelé az energiaközpontokon. A ciklus első felének második felében már jöhet egy spéci Napüdvözlet (amikor baba pózból veszem fel a csaturangát, onnan felfelenéző kutya), de jók még a flikk-flakkos kéztámaszos ászanák és nehezebb álló egyensúlygyakorlatok is.

Fight

Ha nem figyelek erre tudatosan, a ciklus első felének végére átbillenhetek fightba, illetve a menzesz előtti pár napot töltöm itt.

A feladat, hogy megtaláljam a módját annak, hogyan ereszthetem ki a gőzt. Azért, mert ha huzamosabb ideig túlpörgök, tuti, hogy jön egy hosszabb flight, és ezt jó lenne megelőzni. Meg azért is, mert ilyenkor harapok. A kis Buddha nyomokban sem található bennem, úgyhogy sem magamnak, sem másoknak nem vagyok valami jó társaság.

Cél, hogy az energiám összerendezzem, és az elhasznált energiát levezessem. Ilyenkor szuper a kosárlabda, toporzékolás, bármilyen ugrálás, biciklizés emelkedőn felfelé (nálam a Margit híd is emelkedőnek számít munkába menet, de kinek mi). Jógás gyakorlatok közül az oroszlán és az Ashtanga Napüdvözlet segít kiengedni a gőzt, a Sivananda-sorozat pedig stabilitást ad, visszahoz a földre. A végén jók a komplexebb csavarások, az oldalra hajlások és csípőnyitások pedig segítenek megszabadulni az elhasznált energiától.

Flight

Hosszabb ideig a ciklus második felében törhet rám, főleg, ha túlvállaltam magam.

Fáradt vagyok, de nem hullafáradt. Könnyen megnyerhető csata kell. Jót tesz egy klasszikus Vinyasa Flow gyakorlás, amikor felfelé emelem az energiát, tehát a végén vannak fordított testhelyzetek (gyertya, fejenállás). Jót tesznek a hason fekvő homorító pózok. Jöhetnek egyszerűbb álló egyensúlyi és kéztámaszos ászanák, csavarások, oldalra hajlások. Klassz érzés a tehénarc póz és az ardha-matszjendrászana, amivel lenyújtom a vállam és a csípőm körüli izmokat. Az oroszlán a szorongást is oldja, ezért itt is szoktam gyakorolni. Szuper a Satyananda tradíció Jóga-nidrája, mert csak fekszem, vagy bármilyen töltős relax, amikor átjár a fény, és meggyógyít mindent, amit meg tud gyógyítani. A gyakorlás fő részeként egy teljesen klasszikus álló sorozatnál (hős 1, 2, trikónászana, ardha-csandrászana) nem is kell több. Az energiaszint emelését és a maradék feszkó kiengedését relaxáció előtt a Mahá-bandha teheti teljessé (a zárakat lentről felfelé veszem fel).

Freeze

Gigafáradtság. Rövid ideig normális, hiszen, ahogy említettem, az alvás is arról szól, hogy lefagyunk. Hosszabb ideig (a traumákat leszámítva) nálam ez menzesz idején lehet, vagy egy kiadós flight időszak után, amikor a fentiek helyett a kanapé üzemmódot választottam.

Különösen fontos ilyenkor a gerinc, nyak, vállak, csípő átmozgatása, hogy újra a testemben legyek, és mozgás közben a teljes jógalégzés, hogy kapcsolódjak a lélegzetemmel. Menzesz idején nem ugrálunk, nem csinálunk fordított pózt és nem is fekszünk a hasunkra, de ha menzeszen kívül tör rám a freeze, és szeretnék kikeveredni belőle, akkor segít, ha guggolásból felugrok, és a tenyerem összecsapva azt kiabálom, “IGEN”, majd bemelegítés után a legegyszerűbb Napüdvözlet (Bhakti verzió), utána homorítás, oldalra hajlás, csavarás, végül valamilyen fordított testhelyzet és progresszív relax jön (amikor az izmok megfeszítésével az oldott és feszült állapotot is megtapasztalom). Menzesz alatt pedig az a fontos, hogy megadjam a testemnek a pihenést. Mindent, amire csak szükségem van. Nagyon jó ilyenkor a Holdüdvözlet és a kis jógahíd. Az álló pózokat (trikónászana, ardha-csandrászana) támasztékkal végzem, falnál.

Összegzés

Azért lett személyes a bejegyzés második fele, mert ezek messze nem általános igazságok. Arra jók, hogy tudj honnan elindulni, ha szeretnél.

Tanultam hozzá Bakonyi Pannitól az idegrendszerről, és egy picit Bacsa Terkától a női jógáról, de elsősorban az én tapasztalataimat írtam le a mostani, saját gyakorlásommal. Varga Judit felhívta a figyelmem az idegrendszeri állapotokkal kapcsolatban, hogy ez csak egy rendszer a sok közül, ennél sokkal árnyaltabban működünk. Ha mélyebben érdekel a téma, érdemes utánaolvasni.

És persze az is lehet, te mást tapasztalsz. Előfordulhat például, hogy flightban a Jóga-nidra neked nem lesz jó, mert könnyen átvisz freeze-be. Ezt gyakorlással tudhatod meg. Vagy nem fogsz fejenállni, mert a gerincedre veszélyes lenne. És mindez persze idővel változik. Emellett az is valószínű, hogy a pihenéssel kapcsolatban eleve egészen más kérdéseket tennél fel magadnak.

A kulcs az áramlás. A tartós harcos üzemmód tartós meneküléshez, a tartós menekülés pedig kiégéshez, azaz teljes mentális, fizikai és érzelmi kimerültséghez vezethet, amiből nehéz kikeveredni. Ha huzamosabb ideig valamelyik állapot dominál nálad, és szeretnél ezen változtatni, akkor kísérletezz, próbálkozz, nézd meg, mi az, ami neked legjobban segít.

Szuper felfedezést kívánok! 🙂

P.S.: Milyen jógaóra lesz ebből, ami fiúknak-lányoknak pihenés, és segít egy új egyensúly megteremtésében?

Elengedős-töltekezős. Gőzkiengedés, csipetnyi mudrás ráhangolódás, könnyed bemelegítés, nyújtós-csaturangás áramlás Napüdvözletekkel, erős, de játszódós fő rész, könnyed levezetés, végül egy feltöltős relax. Lesz benne minden a négy idegrendszeri állapot megtapasztalásához.

“Testemből és elmémből eltávozik minden elhasznált energia. Köszönettel veszek magamhoz mindent, ami felfrissít és feltölt.” (Gertrud Hirschi)