“Hogyan legyél megállíthatatlan?”

JP Sears szerintvan 3 archetípus, amihez mindannyian hozzáférhetünk. Ezek tulajdonképpen energiák, amik segítenek abban, hogy minden szituációt a legjobban oldjunk meg.

1. Az Elszánt Harcos

Legfontosabb jellemzője a bátorság. Szembenéz a saját félelmeivel: fél, de mégis megteszi. Nem azért cselekszik, hogy mások kedveljék. Az igazságért és céljaiért meghalni is kész. Az Elszánt Harcos éned akkor érdemes előhívni, ha tudod, hogy valamit meg kéne tenned, de mégsem teszed meg.

2. A Mindentudó Bölcs

Legfontosabb jellemzője az elmélkedés. Mindig meglátja a célt az adott helyzet mögött. JP szerint a szenvedés céltalan fájdalom. A Bölcs abban segít, hogy megtaláld és megértsd egy adott szituáció mélyebb okát, és képes legyél tanulni belőle.

3. A Játékos Kisgyerek

Legfontosabb jellemzője a nevetés. Kíváncsi, bármivel képes elszórakoztatni magát. Mindig a jelen pillanatban van. A Játékos Kisgyerek abban segít Neked, hogy könnyedén vedd a dolgokat, képes legyél nevetni magadon, hogy tanulj, és felfedezd az ismeretlent.

Bármi is legyen a kihívásod éppen, nem az a kérdés, hogy melyik archetípus a leginkább komfortos számodra vagy melyikben vagy a legjobb. A kérdés, hogy melyik a leghasznosabb Neked. Ezt nem fejből, hanem a szíved mélyéről tudod megválaszolni. De hogy jön ide a jóga?

A jóga eleinte nem könnyű, kell egyfajta elszántság hozzá. Aki erős, általában kevésbé rugalmas, aki pedig hajlékony, általában hiányzik az ereje, stabilitása. A Bölcs nézőpontjából: mindenki megtalálhatja benne a kihívást. Nemcsak fizikai, hanem mentális vagy akár spirituális értelemben is.

Hogyan segít a jóga elővarázsolni a benned rejlő háromféle energiát?

  1. Az Elszánt Harcost leginkább az erősítő pózok, a fizikai kihívást jelentő mozdulatok és a fűtő légzések hozzák ki belőled. Megesik, hogy jógaórán az életedért küzdesz, ám utána úgy érzed, soha nem voltál még ennyire erős.
  2. A Mindentudó Bölcs akkor jön elő, amikor visszavonod az érzékeidet. Leginkább meditációban, relaxációban és kiegyensúlyozó légzőgyakorlatoknál figyelheted meg. Ilyenkor tapasztalod azt, hogy a jógaszőnyegen oldottál meg egy problémát, ami már régóta nyomasztott.
  3. Játékos Kisgyereknek akkor érezheted magad, amikor valami új, flikk-flakkos testhelyzetet tanulsz, ilyen például a varjú póz 🙂 Ezek a pózok többnyire nagyon összetettek, erő, egyensúly és rugalmasság szükséges ahhoz, hogy tökéletesen kivitelezd. És itt jön, hogy nem kell mindig tökéletesnek lenni. A legszuperebb, ha képes vagy egy jót nevetni 🙂 Amikor nevetsz, nincsen múlt és nincsen jövő, csakis a jelen pillanat van.

Lényeg, ha rendszeresen gyakorolsz, ezek az energiák mind-mind elő fognak jönni, és előbb-utóbb a hétköznapokban is képes leszel megvalósítani őket. Mindig éppen azt, amelyik az adott szituációban a leginkább hasznos Neked. Így lehetsz megállíthatatlan 😉

1A cikket inspiráló videót az AWAKEN with JP PremiumAF oldalon találod. A videó megtekintéséhez havi vagy éves  előfizetés szükséges. Ajánlom, ha elképesztően szórakoztató módon szeretnéd fejleszteni magad 🙂 JP hetente feltesz egy új videót (volt már, hogy hármat), amihez kapcsolódóan küldetéseket teljesíthetsz, és megoszthatod egy nagyon támogató, nemzetközi FB közösségben.

Képekért köszönet: Unsplash