Tudat és test kapcsolata – mentális és fizikai egészség jógával

“Miért van az, hogy a tudattal hatsz a testre és a testtel a tudatra?” (Ildi szuper kérdése)

Egyszerű, nem? Zavart a tudatod, elesel, beütöd a térded. Fáj a térded, nem figyelsz, hogy jön a lépcső, legurulsz, vége. Ez volt a Darwin-díjas verzió 😉

A jógafilozófia és -élettan picit összetettebb magyarázatot ad: az élőlény tudata (más néven mentális test vagy finomfizikai test) és a teste (durvafizikai test, látható, tapintható test) között kapcsolat van. Ez a kapcsolat az oka annak, hogy a tudat betegségei előbb-utóbb a test működésében is megjelennek és fordítva, valamint annak is, hogy a testünkkel képesek vagyunk hatni a tudatunkra és fordítva. Hogyan jön létre a kapcsolat?

Prána

A tudat és a fizikai test közötti kapcsolatot a prána tartja fent. A prána egy olyan univerzális életerő, energia, ami mindent áthat. Mindenben jelen van: a levegőben, a táplálékban, a vízben, a Nap sugaraiban. Rajtuk keresztül tudjuk felvenni, de a felvételének és a testben történő áramlás szabályozásának a legfontosabb eszköze a légzés.

Jógaórákon a ráhangolódás és a relaxáció alatt ezt a kapcsolatot is tudatosítjuk: „minden belégzéssel nyugalmat és energiát lélegzel be, és minden kilégzéssel ez a nyugalom és energia szétárad egész lényedben”. A jógaórán valójában minden azt segíti, hogy a prána, az életerő akadálytalanul áramolhasson: a légzőgyakorlatokkal, a légzés-mozgás összehangolásával oldjuk a mentális és fizikai blokkokat, és bár a lelki típusú meditációnak nem ez a célja, de azzal, hogy tisztítja a tudatot, melléktermékként az energia megfelelő áramlását is segíti.

Azért is fontos a rendszeres gyakorlás, mert a mindennapok során ezek a blokkok csak gyűlnek és gyűlnek. Elég rosszul hangzik, hogy tele vagyunk blokkokkal, de ez van, legalábbis eszerint a megközelítés szerint. Ami viszont szuper, hogy azért érzed olyan felszabadultan magad jógázás után, mert a blokkok közül elengedtél néhányat. Ha ezt a magyarázatot elfogadod, az is egyértelművé válik, hogy a légzés, ezáltal az energia szabályozásával nemcsak a tudatot vagy képes lecsendesíteni, hanem a mentális és testi egészséget is elérheted, vagy ha már elérted, megőrizheted. Máris kezedben az irányítás, ezzel együtt a felelősség. Izgi, nem? 🙂

Tudományos magyarázat – az idegrendszer

Ha azt gondolod, hogy a jógairodalom csak vetít, akkor van számodra egy nyugati-típusú magyarázatom. Prána helyett tekintsd az idegrendszert közvetítő közegnek! Amikor állandó stresszben, fight-or-flight üzemmódban élsz, akkor a vegetatív idegrendszer szimpatikus része lesz túl sokszor és túlzottan aktív. A szimpatikus aktiváció hatására például fokozódik a szívritmus és a csökken a gyomor-bélrendszer vérellátása. Azaz a stressz hat a vérnyomásodra és az emésztésre, ami nem kérdés, hogy hatással lesz a tested állapotára.

Nehogy elkezdj most azon szorongani, hogy túl sokat stresszelsz! A szimpatikus aktivációra szükség van. Ami nem jó, ha túlsúlyba kerül, és kibillen az egyensúly, hiszen így a test nem lesz képes emészteni vagy regenerálódni.

Rengeteg eszköz létezik arra, hogy az idegrendszer működését harmóniába hozd. A jógaórákon azért is érezheted, hogy tökéletesen feltöltődsz, mert elsősorban a vegetatív idegrendszer paraszimpatikus részét aktiváljuk, amely az energia megőrzésért és újratermeléséért felel. A relaxáció, a mozgás és a légzőgyakorlatok közben regenerálódsz, gyógyulsz is.

Nyilván hazabeszélek, de tényleg minden érv a jóga mellett szól. Találd meg az egyensúlyt!

Namaste 🙂

Forrás:
Gaura Kṛṣṇa, Dāsa: Patañjali – Yoga-Sūtra I.
Gaura Kṛṣṇa, Dāsa: Patañjali – Yoga-Sūtra, Második rész.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Auton%C3%B3m_idegrendszer