A jógamatracon túl: Erőszakmentesség

Október 2. az erőszakmentesség világnapja, Mahátma Gandhi születésnapja.

Az erőszakmentesség (szanszkrit nyelven ahimszá) az első és legfontosabb alapelv a jógában, enélkül a többi elv és lépcsőfok gyakorlása nagyon-nagyon nehéz, talán lehetetlen is.

A jóga azt tanítja, hogy gyakorolj, fejlődj. Az erőszakmentességgel sosem leszel készen, ahogy a többi elvvel sem, nem dőlhetsz hátra, hogy te már megtettél mindent. A dzsainák például sepregetik maguk előtt a földet, a szájukat és orrukat eltakarják, hogy az apró élőlényeknek se ártsanak. Gandhi is a dzsaina vallást követte, és a mai napig 4-5 millió ember él így Indiában! De mit jelent az ahimszá?

Számomra kedvességet.

És bátorságot. A legtöbb nyúl, akit ismertem, nagyon kedves volt. Viszont meglehetősen bátortalan is. A kedvesség rendkívül fontos, de ahhoz, hogy teljesíthesd a feladataidat (spiri nyelven az életfeladatod, szanszkritul a dharmád), képesnek kell lenned kiállni másokért, önmagadért és azért, amiben hiszel. Sokszor óriási lelkierő kell az ahimszá gyakorlásához: „A gyengék nem tudnak megbocsátani. A megbocsátás az erősek tulajdonsága.” – mondta Gandhi.

Hogy kivel és mivel vagy kedves, már rajtad áll. Például:

  • A Földdel: igyekszel minél kevesebbet ártani a létezéseddel.
  • Az állatokkal: nem eszed meg őket.
  • Az emberekkel: őket sem nyeled le keresztbe 🙂 Türelemmel, empátiával, szeretettel közelítesz hozzájuk.
  • Önmagaddal: nem akarsz olyan dolgot, amihez túlságosan nagy erőfeszítést kell tenned. Keresed az egyensúlyt a megelégedettség és a törekvés között.

Az ahimszát a jógaszőnyegen is gyakorolhatod. Legyél kedves magaddal! Kell az erőfeszítés és a bátorság, mert ezek nélkül nincsen fejlődés, de ha erőszakos vagy, és beleszuszakolod magad olyan pózokba, amikre a tested vagy az elméd még nincs felkészülve, nagyon könnyen megsérülhetsz.

Kedves hangulatban érdemes jógáznod, így a jóga mindenféle jótékony hatását megtapasztalhatod. És a kedvességet kiterjesztheted a matracon túlra, vagy az Óperenciás tengeren is túl, akár az egész univerzumra 🙂 Van ehhez egy csodaszép mantra, amit Varga Judittól tanultam:

Lókáh, szamasztáh szukhinóbhavantu
Legyen minden élőlény egyformán boldog!

Képért köszönet: Unsplash