Meditáció – miért és hogyan?

Fotó: Unsplash

Paul Ekman híres amerikai pszichológus, az emberi érzelmeket és a hozzájuk kapcsolódó arckifejezéseket kutatja. A neve a Lie to Me c. sorozatból is ismerős lehet, ő volt a tanácsadó.

Megjelent most egy rövid cikke arról, hogy ugyanazokat az érzelmeket éljük meg mindannyian (ezt eddig is tudtuk), de másképp. Ezek a különbségek:

  • milyen gyorsan kerülünk egy érzelmi állapotba
  • milyen erős az érzelem
  • meddig tart
  • mennyi időbe telik visszakerülni az alaphelyzetbe

Úgy tapasztalom, amikor rendszeresen, naponta meditálok, lassabban bukkan elő egy-egy érzelem, kevésbé intenzív, és hamarabb kerülök vissza nyugodt állapotba. De nyilván a hatás mindig függ attól is, milyen típusú meditációt gyakorlok. Van, hogy a spiritualitásra teszem a fókuszt, ami inkább misztikus és lelki, és nem az a cél, hogy én jól legyek, ez inkább melléktermék. Ha van, jó, ha nem, úgy is jó 🙂

A meditációt a nyugati tudomány is kutatja és alkalmazza. Szóval, simán lehet a meditációt demisztifikálni. És már nem az a kérdés, hogy működik-e, inkább az, hogy szeretnéd-e ezeket az eredményeket, élményeket vagy sem.

Ha szívesen kipróbálnád, két lehetőséget szívből ajánlok (rengeteg van, és persze bátran menj tovább, tűzz ki célokat, fedezz fel):

Bakonyi Panni videósorozata

Panni végigvezet a kényelmes üléstől kezdve a különféle jógás meditációs technikákon. Van benne légzés, csend, mantra, jantra, testérzetek, energiák és minden, amit érdemes tudnod, hogy megérezd a meditáció ízét. Egyébként ezt az ülést keresem 10 éve, Panni, millió hála érte! 🙂

Headspace mobil app – angol nyelvű

Nézd meg a weboldalukat »

Az ingyenes, 10 napos kezdő program végigvezet a mindfulness alapjain. Vannak benne cuki animációk és választhatsz női vagy férfi hangot. A fizetős verziókban pedig már egy-egy problémára kaphatsz megoldást.

Jó meditációt kívánok!