Mi az a dinamikus jóga?

A dinamikus vagy flow gyakorlás során a pózokat légzésütemre vesszük fel, és rövid ideig vagyunk bennük. A légzés-mozgás összehangolásával áramlás (flow) élményt élünk át.

Légzés

Számos dinamikus irányzat van, mindegyik alapja a légzéskontroll. Amint képes vagy arra, hogy irányítsd a légzésed, tulajdonképpen már jógázol. Ez fordítva is igaz, tudatos légzés nélkül inkább gimnasztikáról beszélünk, bár talán még arról sem 😉 A légzés egyébként a statikus irányzatoknál is az egyik legfontosabb összetevő, segítségével mélyítheted a gyakorlásod fizikai és mentális szinten.

Irányzatok

A két legnépszerűbb dinamikus irányzat az Astanga jóga és a Vinyasa Flow.

Az Astanga jógások kötött gyakorlatsort végeznek. 6 sorozat van, a gyakorlók az egyéni fejlődésüknek megfelelően, az oktatótól kapnak új gyakorlatokat. A kötött gyakorlatsor, a kapcsolat az oktatóval és a rendszeres, napi szintű gyakorlás biztosítja a rendkívül gyors fejlődést. Személy szerint engem az Astanga jóga intelligenciája újra és újra elvarázsol (a statikusabb Sivananda gyakorlatsorával vagyok még így).

A Vinyasa Flow az Astangára épül, de kötetlen, így nem találkozol két teljesen ugyanolyan sort tartalmazó órával, még adott oktatónál sem. Általában van valamilyen tematika, aminek alapján a gyakorlatok rendeződnek, ha például az elengedés áll a fókuszban, hangsúlyosabbak lesznek a csípőnyitó, lazító testhelyzetek.

Fotóért köszönet: Mantra Jóga

Az Astangánál fontos a precizitás, a bemelegítő, be-, majd kilégzésre felvett pózokból álló Napüdvözletek után 5 légzésig vagyunk egy-egy testhelyzetben. Egy Vinyasa Flow órán a fizikai testtel kapcsolatban csak minimális instrukciót kapsz, mert a legtöbb pózt egyetlen be- vagy kilégzésig veszed fel.

Kezdőként valószínűleg mindkét irányzat túl erős, ezért első lépésként érdemes ezeknek a kezdő gyakorló óráját vagy bevezető workshopját választani, ahol megtanulhatod a pózok induló változatait.

Dinamikus jóga általában

Amit dinamikus jógának hívunk, alapvetően erre a két irányzatra épül, de a Vinyasa Flow-hoz hasonlóan az órák különböznek, felépítésük függ az oktatótól, a gyakorlók szintjétől, a napszaktól, az évszaktól, vagy akár a hangulattól.

Statikus irányzatok

A dinamikus irányzatokkal szemben a statikus órákon rengeteg idő van arra, hogy igazítsd a testet és elmélyülj egy pózban, amihez általában sok instrukciót kapsz. Hallottam olyan oktatóról, aki egész órán összesen 3 testhelyzetet instruált.

Yin jógán 5 percig, vagy még annál is hosszabban vagyunk egy pózban. Az Iyengar jógánál segédeszközök (tégla, blokk, heveder, fal, hengerpárna stb.) biztosítják a precíz felvételt, és azt, hogy igazán megérezd, amit érezni lehet.

Miért érdemes dinamikus jógával kezdeni?

A dinamikus jóga azért lehet megfelelő választás, mert úgy kapcsolódsz ki, hogy végig arra figyelsz, amit éppen csinálsz, nem nagyon van időd, hogy munkán, bevásárlólistán, vagy a gyakorláson kívül bármi máson törd a fejed. Az áramlás hatalmas élmény, ami segít a jelen pillanat megélésében.

A statikus irányzatok általában nehéznek bizonyulnak a városi életmódhoz szokott ember számára. Egész nap nyüzsögsz, multitaskels, utána nem annyira egyszerű egyetlen testtartásban, hosszan fenntartani a figyelmet. Dinamikus jógával könnyedén lekötheted az elmét, és rendszeres gyakorlással felkészítheted arra is, hogy később, akár egy statikus órán is képes legyél fókuszálni.

A dinamikus óráim felépítése

 1. Ráhangolódunk, tudatosítjuk a testet, az elmét és a légzést.
 2. Végzünk valamilyen légzőgyakorlatot.
 3. Bemelegítünk.
 4. A Holdüdvözlet és a négyféle Napüdvözlet testtartásait variáljuk úgy, hogy légzésütemre vesszük fel a pózokat.
 5. Általában fordított testhelyzetekkel vagy nyújtó-lazító pózokkal levezetjük a gyakorlást.
 6. Relaxálunk.
 7. Elzengetjük az Om mantrát, hogy lelki tartalommal is feltöltődj.

Kezdő vagy középhaladó?

A kezdő órákon megtanuljuk a Holdüdvözletet, a Napüdvözleteket és az alap testhelyzeteket, jut idő az igazításra, és egyéni instrukciókat kapsz, hogy megfelelően végezd a gyakorlatokat. Egy-egy pózban több időt is eltöltünk, az igazításhoz segédeszközöket (téglát, blokkot, hevedert) használunk. A gyakorlást érdemes a lehető legnagyobb biztonságban, tudatosan végezni, hogy a jógának köszönhetően egyre egészségesebb és fittebb legyél. A kezdő órákon a saját gyakorlásod készítjük elő. Megismered a határaidat, kialakul a szükséges testtudatod, és megtanulod a légzést tudatosan használni.

A középhaladó órákon a Holdüdvözletet és a Napüdvözleteket variáljuk, ezekből kiindulva veszünk fel haladóbb pózokat. Ez az óra dinamikusabb, áramlóbb, de az egyéni instrukciók, igazítások itt sem maradnak el.

Ami fontos, hogy bármilyen irányzatot is válassz, megfelelő szintű órára menj. Aki erős, általában kevésbé hajlékony, és fordítva. Kezdő szinten megismerheted, miben és hogyan érdemes fejlődnöd, de előfordulhat, hogy előbb-utóbb nem találsz elég kihívást.

Hogyan fejlődhetsz tovább?

Amint úgy érzed, hogy kinőtted a kezdő szintet, érdemes

 • haladóra váltani,
 • kipróbálni statikus irányzatokat, hogy fejleszd az elmét és a koncentrációs készséged,
 • kipróbálni más, dinamikus irányzatokat, hogy variálni tudd az otthoni gyakorlásod, és tágítsd a komfortzónád,
 • kipróbálni tradicionális irányzatokat, ahol nagyobb szerepet kap a spiritualitás.

Ez az írás nem teljes, de azt hiszem, a lényeget összefoglaltam 🙂

Szeretnéd kipróbálni a dinamikus jógát? Nézd meg az órarendben, melyik a számodra megfelelő időpont, és jelentkezz be!