A Nagy Puki kérdés

“Amióta jógázok, jönnek a jó gázok.” – kedves ismerősöm idézett egy feltehetően ismeretlen szerzőt.

Aminek ki kell jönnie, engedd ki

Fontos elv. Jógaórán bármikor kimehetsz mosdóba, senki nem fog furán nézni, és nem kérdezik meg, hová mész. Nem tartunk vissza semmit. Emiatt kerüljük a fordított testhelyzeteket menzesz idején, nem fordítjuk meg a természetes áramlást.

És ha nincs már idő kimenni mosdóba?

Elfogadó hangulat

Szerintem mindenkivel előfordult már, hogy jógaórán véletlenül szellentett, velem legalábbis megtörtént. És túléltem 🙂

Képzelj el egy barátságos, befogadó közeget, ahol biztonságban vagy. Bárhová mész gyakorolni, csupa-csupa kedves ember vesz körül. Hiába stresszes az élet, a jógások ilyenkor jógás hangulatba kerülnek. Itt egy picit mindenki jobb ember.

A szőnyegen nincs verseny, nincsen olyan, hogy hú, én ezt szebben csinálom. Na és? Egy másik gyakorlat meg másnak megy jobban, de ez egyébként sem fontos, mert jóga közben végre csak magaddal foglalkozhatsz, és éppen ez a lényeg. Itt megengedheted magadnak, hogy elengedd magad. Ha ezt meg tudod csinálni, akkor már jógázol is.

Jó, elengeded magad. De mi van, ha jön a puki, és hangos vagy büdös? 🙂

Hangok és illatok varázsa

A legtöbb jógagyakorlást valamilyen zene kíséri. Általában egészen halk (kivéve a New York jógát), de mégis picit tompítja a külső hangokat. A zene hangulatot teremt, és segít a figyelem vezetésében. Egyébként ez a hátránya is, hiszen a befelé figyelést például a légzés és a mozgás összehangolásával vagy más jógás eszközzel is el tudnád érni. Relaxáció alatt és a saját gyakorlásomban emiatt csak nagyon ritkán használok zenét. Klassz képesség, ha külső segítség nélkül el tudsz lazulni és a jelen pillanatba kerülni, rengeteg alkalmad nyílik arra, hogy a matracon kívül is használd!

Fotó: https://unsplash.com/photos/t0ZfzT8FopE

Amikor belépsz a terembe, az illatok is segítenek egy másik világba varázsolni. Egy idő után hozzászokik az orrod, ezért nem vonja el a figyelmed a gyakorlásról. Stúdiókban sokszor füstölőt használnak, én inkább az illóolajokat kedvelem.

De mit tegyél, ha mégis szeretnéd elkerülni, hogy kiszabaduljon a jó gáz? 🙂

Életmód és gyakorlás

Jóga előtt 2-3 órával már ne egyél, nehezet semmiképp. Keksz, müzliszelet belefér. A gyakorlás előtt pedig menj el mosdóba, hátha alakul valami 🙂

Ne erőltesd bele magad a pózokba. Keresd a kényelmet minden testhelyzetben, figyeld meg, hogy milyen izmokat tudsz ellazítani, és mi az, amit szükséges aktiválnod. Pár alkalom után megismered a határaidat.

Lényeg, hogy rendszeres gyakorlással és azzal, hogy odafigyelsz arra, mit, mennyit, mikor eszel, iszol, az emésztésed is kiegyensúlyozottabb lesz. Mi az, amit érdemes gyakorolni?

Van egy póz, amit szinte minden jógaórán elvégzünk: Szeleket felszabadító póz. A gyakorlat masszírozza a belső szerveket, így serkenti az emésztést, megszünteti a székrekedést és eltávolítja a pangó gázt. Látod, még direkt pukiztatunk is! 🙂 Jó,  ettől azért nem fogsz szellenteni, hacsak direkt nem szeretnél, de otthon gyakorolhatod jóval bátrabban és hosszabb ideig.

A szeleket kieresztő pózon kívül több olyan gyakorlat is van, ami segíti az emésztést. Itt egy klassz cikk, amiben életmóddal kapcsolatos tanácsokat is olvashatsz: Jóga szorult helyzetekre.

Összegezve azt javaslom, hogy ez a félelmed ne tántorítson el a jógától. Nem vagy egyedül vele, klassz a közeg, ráadásul, ami kezdetben probléma, később nem lesz az, mert gyakorlással és kis odafigyeléssel javul majd az emésztésed.

Jó gyakorlást kívánok! 🙂 Namaste!